Activiteiten studiejaar 2016/2017

De titels van de evenementen leiden naar het Facebook fotoalbum


Algemene Leden Vergadering | 12 juni 2017
Tijdens de Algemene Leden Vergadering is het afgelopen jaar besproken. Daarnaast is het nieuwe kanidaat-bestuur voor het jaar 2017/2018 aan alle leden voorgesteld. De avond is afgesloten met een gezellige borrel.


Symposium of Migration Law | 3 mei 2017
In samenwerking met UCU heeft ELSA Utrecht een symposium georganiseerd over migration law. Tijdens het symposium hebben verschillende professionals gesproken over uiteenlopende onderwerpen die gerelateerd zijn aan het migratierecht. Hebben asielzoekers toegang tot de rechter? Hoe werkt de geloofwaardigheidsbeoordeling in asielprocedures? Hoe zit het met de internationale bescherming voor mensen die vluchten voor gewapende conflicten? En, hoe zit het met kinderen in de vluchtelingenstroom? Dit zijn vragen die beantwoord zijn door de sprekers. Gedurende de avond was er ook ruime om vragen te stellen aan de sprekers. Het was een geslaagde en ook zeker een leerzame avond.
* Tijdens dit evenement zijn er geen foto's gemaakt.


Lezing over het Amerikaanse buitenlandse beleid van Trump | Maandag 1 mei 2017
Op maandagavond 1 mei hebben we naar een hele interessante lezing van Duco Hellema en Christ Klep mogen luisteren over de 45ste president van de Verenigde Staten, Donald Trump. Christ Klep opende de lezing met een presentatie vol interessante en verassende geschiedkundige weetjes over de achtergrond, inspiratie en beweegredenen van Donald Trump. Vervolgens gaf Duco Hellema ons in het tweede deel een genuanceerde visie over de opkomst van zijn populariteit, waarbij hij een vergelijking maakte met de Franse verkiezingen. Al met al was dit een lezing die gezorgd heeft voor mooie en wellicht ook nieuwe inzichten. Nogmaals bedankt aan alle aanwezigen en de sprekers!


Bezoek College voor de Rechten van de Mens | Woensdag 26 april 2017
Weet jij waar je terecht kan als je vermoedt dat je niet op sollicitatiegesprek mag komen vanwege je buitenlandse naam? Wat wordt er eigenlijk gedaan met klachten van werknemers die een hoofddoek willen dragen op de werkvloer? En hoe zit het nu eigenlijk met de Zwarte Pieten-discussie? Deze vragen werden beantwoord tijdens het bezoek aan het College voor de Rechten van de Mens. Tijdens dit bezoek werd meer verteld over de werkzaamheden van het College en wat voor uitspraken zij al hebben gedaan. Het College is bekend van en betrokken bij actuele interessante kwesties, zoals de Zwarte pieten-kwestie. Er was tot slot ook tijd om al je vragen te stellen over uiteenlopende mensenrechten.
* Tijdens dit evenement zijn er geen foto's gemaakt.


Kantoorbezoek Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom | Maandag 3 april 2017
Op maandag 3 april zijn wij met ELSA Utrecht naar het Bureau voor de Intellectuele Eigendom te Den Haag gegaan. Tijdens dit bezoek is ons een heldere kijk geboden op de bezigheden van het Bureau. Dit geschiedde aan de hand van een presentatie van mr. Eline Schiebroek. Zij vertelde ons met name waar het Bureau zich op het gebied van het merkenrecht mee bezig houdt en maakte door middel van voorbeelden uit de praktijk de situaties levensecht. Het was een geslaagd bezoek en zeker voor herhaling vatbaar!

Lezing arbeidsrecht bij Wijn & Stael Advocaten | Maandag 20 maart 2017
Tot waar is de werkgever de baas? Deze vraag stond centraal bij het kantoorbezoek aan Wijn & Steal advocaten. Advocaten Nicole Diepenmaat & Maaike Faber, beiden gespecialiseerd in het Arbeidsrecht, verzorgden de lezing met het thema: Arbeidsrecht en de persoonlijke levenssfeer. Tot waar is de werkgever de baas als werknemers in hun vrije tijd aan “extreme sports” doen, werknemers in hun vrije tijd drugs gebruiken of als werknemers in de loop van hun dienstverband steeds meer zichtbare tattoos laten zetten? Dit alles kwam aan bod in de lezing. Aansluitend was er de mogelijkheid zijn om nader kennis te maken met Wijn & Stael Advocaten onder het genot van een borrel.
* Tijdens dit evenement zijn er geen foto's gemaakt.


Schietworkshop | Vrijdag 17 maart 2017
Op vrijdagavond 17 maart zijn we afgereisd naar schietvereniging Robin Hood in Woerden, waar we aan een schietworkshop mochten deelnemen. De vereniging was speciaal voor ons opengesteld en er waren bijna evenveel begeleiders als dat er deelnemers waren. We kregen een uitgebreide uitleg over de schietsport en de techniek die erachter schuilt. Vervolgens mochten we eerst met klein-, en vervolgens met groot kaliber schieten. Het was een ontzettend leerzame en gezellige avond!
* I.v.m. veiligheidsregels konden er helaas geen foto's worden gemaakt van deze activiteit.


Kantoorbezoek Legal Department ING | Woensdag 8 maart 2017
Op woensdag 8 maart is ELSA Utrecht in samenwerking met ELSA Leiden op bezoek geweest bij de Legal Department van ING. Tijdens deze dag hebben verschillende sprekers ons wat meer verteld over de werkzaamheden van ING op juridisch vlak.


Sollicitatietraining Simmons & Simmons | Woensdag 8 maart 2017

Op 8 maart 2017 organiseerde ELSA Utrecht samen met advocatenkantoor Simmons & Simmons Amsterdam & ELSA Amsterdam een sollicitatietraining! Er is ons meer verteld over het leven op de Zuidas. Daarnaast werden goede tips besproken voor een perfecte sollicitatie.

Lezing mr. Leonie: levenslange gevangenisstraf | Woensdag 1 maart 2017
Op woensdag 1 maart heeft Leonie van der Grinten (beter bekend als meester Leonie) in samenwerking met ELSA Utrecht een lezing gegeven over de levenslange gevangenisstraf. Mr. Leonie is strafrechtadvocaat en blogger. Op haar blog neemt ze op een toegankelijke, kritische maar ook zeker humoristische wijze actualiteiten uit het strafrecht onder de loep. Tijdens de lezing heeft mr. Leonie meer verteld over haar leven als strafrechtadvocaat en blogger. Daarnaast heeft zij meer verteld over de levenslange gevangenisstraf; wat houdt deze straf juridisch gezien in en hoe kijkt zij als strafpleiter tegenaan. Aan het einde kon iedereen nog zijn vragen stellen. Het was een geslaagde avond!

Deze lezing is mede mogelijk gemaakt door het Utrechts Universiteitsfonds.

logo_1.jpg


Lezing NIFP | donderdag 16 februari 2017
Op donderdag 16 februari a.s. heeft ELSA Utrecht in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) een lezing over forensische psychiatrie georganiseerd. Het NIFP bemiddelt rapportage-opdrachten van de officier van justitie of de rechter aan forensisch psychiaters en psychologen. De forensisch psychiater/psycholoog onderzoekt vervolgens of een verdachte een stoornis heeft en of deze stoornis er ook was ten tijde van het tenlastegelegde feit en of de stoornis hierin een mogelijke rol heeft gespeeld. Dit onderzoek (rapportage Pro justitia) is slechts een advies; uiteindelijk oordeelt de rechter over de mate van toerekenbaarheid. Daarnaast kan er ook advies gegeven worden over de recidiveverwachting en over behandeling in een strafrechtelijk kader.

De lezing is gegeven door Theo Bakkum, portefeuillehouder Rapportage bij het NIFP en psychiater, en Merel Prinsen, portefeuillehouder Rapportage bij het NIFP en jurist. Zij zullen nader ingaan op de totstandkoming van de Pro Justitia rapportage en de werkzaamheden van het NIFP. Ook is er casuïstiek besproken waarbij de sprekers een toelichting gaven op mogelijke stoornissen bij verdachten en hoe deze een rol kunnen spelen bij delict gedrag.De opkomst was erg hoog en daarmee ook een groot succes!

Dinsdag 10 januari 2017 | Masterclass ondernemingsrecht PCDA
Dinsdag 10 januari was ELSA Utrecht te gast bij het karakteristieke advocatenkantoor Van Poppel Croonen Van Dijk Advocaten (PCDA) gelegen in Utrecht voor een masterclass Ondernemingsrecht. Tijdens de masterclass maakte we kennis met de basisbeginselen van het Ondernemingsrecht, de raakvlakken met Faillissementsrecht en Arbeidsrecht, en bespraken we actuele casussen. Na afloop was er onder het genot van een hapje en drankje de gelegenheid onder verder te discussiëren over ins en outs van bestuurdersaansprakelijkheid en nader kennis te maken met PCDA.


Donderdag 12 januari 2017 | Nieuwjaarsborrel
Donderdag 12 januari heeft ELSA Utrecht een nieuwjaarsborrel georganiseerd voor alle lokale ELSA groepen in Nederland. Tijdens de borrel hebben wij met z'n allen geproost op het nieuwe jaar.
Tijdens dit evenement zijn er geen foto's gemaakt


Donderdag 1 december 2016 | Wijnproeverij
Begin december reisden we af naar Den Haag om de meest exclusieve wijnen te mogen proeven. De wijnen liepen uiteen van een carbanet-sauvignon uit Frankrijk tot een viognier uit Azerbeidjan. Onze gastheer en tevens eigenaar van zijn eigen wijnhandel 'De Filosoof' kon ons van alles vertellen over deze bijzondere wijnen. Het was een geslaagde avond waar we een voldaan gevoel konden terugblikken op eerste maanden ELSA Utrecht van dit collegejaar.


Woensdag 30 november 2016 | ELSA Day of ELSA the Netherlands
Elk jaar in november viert het ELSA netwerk ELSA day. ELSA day heeft altijd een thema met betrekking tot mensenrechten. Op 30 november hadden wij het genoegen om een bezoek te brengen aan DLA Piper. Dit jaar was het thema Migration Law en tijdens het kantoorbezoek kregen wij verscheidende lezingen over het migratie recht. Daarnaast werd er ook de problematiek rond stateloosheid besproken en was er ruimte voor discussie. De lezingen werden afgesloten met een workshop verdragen sluiten waarin wij moesten onderhandelen om tot een goed besluit te komen. Tot slot was er de mogelijkheid om verschillende medewerkers van het kantoor te spreken tijdens de afsluitende borrel.


Dinsdag 29 november 2016 | Commissieborrel
Om alle commissieleden van te bedanken voor hun inzet voor ELSA Utrecht, was er een commissieborrel georganiseerd in Hemingway. Dit was tevens de gelegenheid voor alle commissieleden om elkaar beter te leren kennen. Het was een geslaagde borrel!
Tijdens dit evenement zijn er geen foto's gemaakt.


Maandag 21 november 2016 | ELSA Day: Pub lezing asielrecht
Afgelopen november vond in het kader van ELSA Day een publezing over het asielrecht in café Hemmingway plaats. Met het oog op de hedendaagse vluchtelingenproblematiek was dit een goede introductie binnen de juridische asiel- en immigratie praktijk. Onze spreker mr. Gerben Dijkman ( Pieters Advocaten) heeft deze avond tot een daverend succes gemaakt! Mr. Dijkman heeft onze een kijkje in de keuken van het asiel- en migratierecht gegeven. De focus tijdens de lezing lag voornamelijk op de deal tussen Turkije en de EU, maar daarnaast was ook veel ruimte voor verdere vragen over het asiel- en migratierecht. De lezing werd afgesloten met een geslaagde borrel, waarbij ook nieuwe leden kennis konden maken met ELSA Utrecht. Al bij al was deze lezing dan ook een groot succes met een daverende opkomst!


Donderdag 17 november 2016 | Kantoorbezoek Ausma De Jong Advocaten
Op donderdag 17 november is ELSA Utrecht op kantoorbezoek geweest bij Ausma De Jong Advocaten. Tijdens het bezoek werd er een algemene presentatie gegeven over de strafrecht advocatuur en over Ausma De Jong Advocaten in het algemeen. Vervolgens is er door de deelnemers een oefenrechtbank 'nagespeeld' aan de hand van een casus. Aan het eind was het tijd om gezellig te borrelen met de advocaten van Ausma de Jong Advocaten. Het was een geslaagd bezoek!


Woensdag 26 oktober 2016 | Bezoek Penitentiaire Inrichting Nieuwegein
Woensdag 26 oktober was het dan zover, ELSA Utrecht bracht een bezoek aan de PI in Nieuwegein. Met een groep van 25 man kwamen we daaraan waar we leuk werden opgevangen door de overenthousiaste Ruth Patiste. We kregen allereerst wat algemene informatie over de gevangenis waarbij de eerste vragen al losbarsten. Vervolgens kregen we een uitgebreide rondleiding door het hele gebouw om een optimale indruk te krijgen hoe het er nou echt aan toe gaat. Het was een erg leuke en fascinerende ervaring en we bedanken dan ook de PI en iedereen die hierbij aanwezig was. Hopelijk tot het volgende evenement!
* I.v.m. veiligheidsregels konden er helaas geen foto's worden gemaakt van deze activiteit.


Woensdag 28 september 2016 | Wissel-Algemene Leden Vergadering
Op woensdag 28 september heeft de wissel-ALV plaatsgevonden. Het oude bestuur heeft daar officieel het stokje overgedragen aan het nieuwe bestuur voor het studiejaar 2016/2017.