Activiteiten

Activiteiten

2022 – 2023

Woensdag 9 november – Kroeglezing Danielle Bogaert

Danielle Bogaert is al 13 jaar lang jeugdrechter bij Rechtbank Zeeland-West-Brabant en voormalig Officier van Justitie. Danielle zal een lezing geven over wat haar carrière en haar vak verder inhoudt. Ze houdt zich op dit moment vooral bezig met het jeugdstrafrecht en jeugdcivielrecht. De kroeglezing zal gehouden worden in Café Carèl en is van 19:30 uur tot 21:00 uur.

Woensdag 12 oktober – Constitutieborrel

Ter viering van de installatie van het nieuwe bestuur zal er een Constitutieborrel plaatsvinden vanaf 20:30 uur in ‘t Pandje. Wij heffen als bestuur graag samen met jou het glas op het aankomend bestuursjaar! Zien we je daar?

Woensdag 5 oktober – CV-training YER Utrecht

YER is een internationaal arbeidsbemiddelingsbureau voor vaste en tijdelijke functies gericht op professionals met een Bachelor-, Master- of PhD-titel. YER is uitgegroeid tot een toonaangevend internationaal kantoor voor de invulling van zowel tijdelijke als vaste functies en heeft verschillende kantoren gevestigd in Nederland, België en de Verenigde Staten. Op woensdag 5 oktober zullen zij een CV-training geven aan ELSA Utrecht, aangezien YER als geen ander weet wat werkgevers zoeken in potentiële werknemers en hoe je een CV maakt die er uit springt!

Dinsdag 4 oktober – Ledenborrel

Het collegejaar is al even van start gegaan en het bestuur is inmiddels geïnstalleerd. De eerste ledenborrel staat daarom gepland! De eerste biertjes krijg je van ons!

2021 – 2022

Maandag 8 november – Kroeglezing Stijn Könning 

Afgelopen zomer is de documentaire ‘Moordtieten’ veel in het nieuws geweest. In deze documentaire wordt het dilemma van Dionne Slagter in beeld gebracht. Zij nam borstimplantaten, maar twijfelt om ze te laten verwijderen nadat ze erachter kwam dat de siliconen schadelijk zijn voor je gezondheid. Het aantal verhalen van vrouwen met medische complicaties neemt namelijk toe, veroorzaakt door siliconen borstimplantaten: breast implant ilness. Op 8 november komt Stijn Könning een kroeglezing geven voor Elsa Utrecht over het cosmetische aansprakelijkheidsrecht. Stijn is sinds 2018 werkzaam bij van Benthem & Keulen. Hij is gespecialiseerd in het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht en het gezondheidsrecht. Voordat Stijn de overstap naar de advocatuur heeft gemaakt, heeft hij ruim een jaar als arts op de Intensive Care van een groot ziekenhuis gewerkt.

Dinsdag 19 oktober – Kroeglezing Gert Haverkate

Gert Haverkate komt een kroeglezing geven voor Elsa Utrecht over zijn carrière in het strafrecht.
Gert Haverkate is directeur van het Wetenschappelijk Bureau van het openbaar ministerie. Hij studeerde Nederlands recht in Utrecht en volgde daar en in Amsterdam de raio-opleiding. Na afronding daarvan startte hij als (straf)rechter in de rechtbank ’s-Gravenhage, maar stapte na enkele jaren over naar het openbaar ministerie. Daar bekleedde hij, achtereenvolgens de functies van officier van justitie te ’s-Gravenhage, advocaat-generaal te Amsterdam en plv. hoofdadvocaat-generaal te ’s-Gravenhage.
 

Woensdag 6 oktober – Kantoorbezoek Bruggink & Van der Velden

Een bezoek aan het Utrechtse advocatenkantoor Bruggink & van der Velden! Wij mogen woensdag 6 oktober een kijkje nemen in de keuken van dit kantoor. Bovendien zullen de advocaten van dit kantoor een voorlichting geven over de trajectkeuze die tweedejaars rechten studenten dit jaar zullen moeten gaan maken. Daarnaast zullen de advocaten een lezing geven over het kantoor waar zij werken en hun eigen carrière ervaringen met ons delen. We zullen deze gezellige en interessante middag ook nog eens afsluiten met een borrel. 

Donderdag 16 september – Eerstejaarsborrel

Eerstejaars rechten studenten opgelet!

Het is tijd voor het allereerste evenement van het jaar: de eerstejaarsborrel. Donderdag 16 september in café ‘t Pandje kun je vanaf 20.00 uur kennis komen maken met andere eerstejaars studenten. Zet je snel op aanwezig. Wij hebben er zin in!
 

2020 – 2021

Wednesday 2nd June – Law Around Europe: The Urgenda Case

On behalf of ELSA München, Utrecht and Warszawa we have the pleasure to announce the second meeting from the “Law around Europe – Revolutionary cases from the Netherlands, Germany and Poland” series. During this webinar Martijn Scheltema will discuss the groundbreaking Urgenda case.

At the end of 2019, the Supreme Court ruled that the Dutch State must reduce greenhouse gas emissions by at least 25 percent by the end of 2020 compared to 1990. Martijn Scheltema representedthe Dutch State in the Urgenda-case and will tell us more about the importance and consequences of this ruling for society.

Thursday 20th May – Law Around Europe: Tysiąc v Poland and other cases against – is there a right to abortion

ELSA Warszawa, ELSA Utrecht and ELSA München invite you to join us for the cycle of three meetings under the title “Law around Europe” focusing on revolutionary cases in the Netherlands, Germany and Poland. The first webinar organised by ELSA Warszawa will take place on May 20th at 18:30 CET. The title is “Tysiąc v Poland and other cases against – is there a right to abortion in European Human Rights Law and what does it mean for society and the rule of law?”.

Vrijdag 7 mei – Webinar: Kinderrechten en migratie

Op 7 mei om 16:00 organiseren ELSA Utrecht en de Stichting Kinder & Jongeren Rechtswinkel Utrecht samen een lezing over kinderrechten en migratie. Kinderrecht-jurist bij Defence For Children Martin Vegter zal hier nader ingaan op de inhoud en de afschaffing van het kinderpardon en hoe de rechten van kinderen als vreemdeling in de tijd dat de regeling werd ingevoerd verschillen ten opzichte van de rechten die ze nu hebben. Wil jij meer weten over de rechten van kinderen als vreemdeling?

Maandag 19 april – Training Debatrix

Op 19 april, zal Gijs-Jan Groeneveld van Debatrix een training gaan geven met betrekking tot overtuigend spreken. Bij deze interactieve en kleinschalige training zal geoefend worden met verschillende debatvormen en komen belangrijke onderwerpen aan bod die cruciaal zijn om overtuigend over te komen. Hoe bouw je een goed argument op? Wat maakt jouw betoog overtuigend? Welke ingrediënten heb je nodig om overtuigend te zijn? Wat zijn veelgemaakte fouten?

Dinsdag 6 april – Webinar Bits of Freedom: Politieke Microtargeting

Op 6 april 16:00 komt Nadia Benaissa van Bits of Freedom een lezing geven over politieke microtargeting. Bits of Freedom is een organisatie die opkomt voor twee cruciale grondrechten: het recht op privacy en communicatie. In het licht van afgelopen verkiezingen komt zij vertellen wat voor invloed grote technologiebedrijven hebben op de verkiezingen en hoe er politieke advertenties bij kiezers terecht komen.

Donderdag 25 maart – Webinar Defensity College

Op 25 maart 16:00 komt Christiaan van Ravels ons meer vertellen over zijn ervaring bij Defensity College. Defensity College is het werkstudentprogramma van het Ministerie van Defensie. Door middel van deelname aan dit programma wordt er een verbinding gelegd tussen de Krijgsmacht en jou en word je omgevormd tot militair. Door middel van de diversiteit aan studies binnen het Defensity College wordt er op alle mogelijke manieren een bijdrage geleverd aan een veiligere wereld. Naast opdrachten over je eigen vakgebied krijg je ook algemene opdrachten om hiermee je kennis te verbreden. Door middel van deze kennis wordt er een brug geslagen tussen Defensie en maatschappij.

Woensdag 10 maart – Webinar LGBTQIA+ rights with Boris Dittrich

In this webinar Boris Dittrich will tell us more about the LGBTQIA+ rights in The Netherlands, and compare these to the rights in other European countries, and the rest of the world. Boris Dittrich is a Dutch politician who works for the organisation Human Rights Watch and
actively fights for the rights of the LGBTQIA+ community.

Woensdag 17 februari – Webinar FIOD

Dat de FIOD financiële fraude en belastingfraude opspoort en bestrijdt is algemeen bekend. Maar hoe is het om daar werkzaam te zijn en het van dag tot dag mee te maken? Op 17 februari om 17:00 zal Joy van Huissteeden hier meer over vertellen. Ook zal ze ingaan op de internationale kant van de FIOD en de internationale projecten J5 en FCInet. Hoe het precies zit met de gegevensuitwisseling met Europol zal ook aan bod komen tijdens dit webinar.

Dinsdag 9 febuari – Webinar: Marry de Gaay Fortman

February 9th, leading dutch lawyer and partner at Houthoff Marry de Gaay Fortman will speak about her career and her book ‘Don’t drown a dead duck’. In her book she gives advice on how to make connections in order to be more successful, decisive and innovative.
Marry de Gaay Fortman is partner at Houthoff, an independent top-tier Netherlands-based firm with 300 lawyers.

Dinsdag 19 januari – Sollicitatietraining Bird&Bird

Solliciteren doe je niet elke dag, wat hulp kan dus goed van pas komen. ELSA Utrecht organiseert daarom in samenwerking met Bird&Bird op 19 januari een online sollicitatietraining. Naast het geven van tips over het solliciteren zelf, zullen er ook tips worden gegeven over LinkedIn gebruik. Wil jij meer weten over solliciteren op de Zuidas? En wil je leren hoe je jezelf het best kan presenteren tijdens een sollicitatiegesprek?

Vrijdag 18 december – The ECB and its Digital Euro

Op 18 december 2020 om 14.00uur organiseren ELSA Nijmegen en ELSA Utrecht in samenwerking met de Europese Centrale Bank (ECB) een online lezing over de ECB en de digitale Euro. Gedurende deze lezing zullen sprekers van de ECB toelichten wat de taak en geschiedenis van de Europese Centrale Bank is. Daarnaast zal ook de Digitale Euro besproken en bediscussieerd worden.

Donderdag 10 december – Webinar ‘De Coronaspoedwet’

De coronaspoedwet is de laatste maanden een van de meest besproken onderwerpen geweest. Door deze wet kan het kabinet vergaande maatregelen nemen zonder te leunen op lokale noodverordeningen. Op donderdag 10 december om 16:00 zal hoogleraar staatsrecht Jerfi Uzman ingaan op dit belangrijke onderwerp. De noodzaak van de wet, de wijzigingen die de wet heeft doorstaan en de veranderingen die de wet voor ons allen teweeg brengt zullen hier uitgebreid aan de orde komen. Ben jij benieuwd hoe het allemaal zit met de coronaspoedwet?

Woensdag 25 november – ELSA Day

Op ELSA Day vraagt ELSA extra aandacht voor een maatschappelijk probleem in relatie tot mensenrechten. Dit jaar organiseert ELSA Amsterdam samen met ELSA Utrecht een panel van experts om mee in discussie te gaan over ‘AI en discriminatie.

Donderdag 12 november – Online Trajectkeuze evenement

Op 12 november organiseert ELSA Utrecht samen met Bruggink & Van der Velden een online trajectkeuze voorlichting. Benieuwd naar de verschillen tussen het togatraject en het notarieel traject? Wil je weten of dit kantoor bij je past voor een student-stage? Of twijfel je simpelweg nog over welk traject je wilt gaan doen?
Dan is dit de uitgelezen mogelijkheid om je te oriënteren en je door ervaringsdeskundigen te laten informeren!

Maandag 19 oktober – Webinar ‘Hongkong en de nieuwe veiligheidswet’

Na massale demonstraties in Hongkong werd in juni bekend gemaakt dat de omstreden veiligheidswet toch werd doorgevoerd. Met deze wet komt er een verbod op het streven naar afscheiding, buitenlandse inmenging en staatsondermijnende activiteiten in Hongkong. Ben jij benieuwd wat de huidige stand van zaken in Hongkong is? Geef je dan nu op voor de webinar over Hongkong en de nieuwe veiligheidswet op 19 oktober!

Tijdens de lezing zal Kathleen Ferrier, voormalig Tweede Kamerlid en bijzonder hoogleraar mensenrechten, ons meer vertellen over de huidige situatie. Ferrier heeft zelf vier jaar in Hongkong gewoond en hier gedoceerd.

Dinsdag 22 september – Webinar Ministerie van Buitenlandse Zaken

Zie jij jezelf later ons land vertegenwoordigen bij Buitenlandse Zaken? Benieuwd naar de invloed die de coronacrisis heeft op het gebied van buitenlandse relaties? Of heb je altijd al willen weten hoe het is om voor het ministerie te werken? Geef je dan op voor de webinar over het ministerie van Buitenlandse Zaken op 22 september!