Activiteiten

Activiteiten

2023 – 2024

Vrijdag 9 februari – Kantoorbezoek Bird & Bird Amsterdam

ELSA Utrecht & ELSA Leiden bezoeken op vrijdag 9 februari de vestiging van Bird & Bird in Amsterdam!

Bird & Bird is een Engels advocatenkantoor met vestigingen in Europa, het Midden-Oosten, Azië-Pacific en Noord-Amerika. Het kantoor telt circa 1300 juristen in 22 landen. 

 

Woensdag 7 februari – Algemene Ledenvergadering

Op woensdagavond 7 februari zal de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering plaatsvinden. Tijdens deze Algemene Ledenvergadering zal het afgelopen half jaar besproken worden onder het negende bestuur. De bestuursleden gaan in op hun taken, prestaties en huidige zaken. Ook zal de financiële staat van ELSA aan het bod komen en verteld het bestuur meer over het plan van aanpak met betrekking tot het werven van sponsoren en hoe de promotie verder zal gaan verlopen. 

Woensdag 30 november – Kantoorbezoek de Brauw Blackstone Westbroek

ELSA Utrecht & ELSA Leiden bezoeken op 30 november 2023 advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek!

De Brauw staat bekend als het toonaangevende internationale advocatenkantoor in Nederland. Diep geworteld in de Nederlandse traditie van probleemoplossing en innovatie, bieden zij hoogwaardig juridisch advies op het gebied van bedrijfstransacties, geschillen en handhaving van regelgeving. Met meer dan 350 advocaten zijn zij het grootste advocatenkantoor van Nederland! Een goede kans om aan je netwerk te werken. We hopen jullie in grote getallen te zien.

 

Woensdag 11 oktober – Introductieborrel

Woensdag 11 oktober zal om 21u de introductieborrel van start gaan in café ‘t Pandje. De borrel is dé kans om op een laagdrempelige manier, nieuwe- en huidige leden te leren kennen. 

De eerste drankjes zijn op ons! Wij hebben er zin in en hopen jullie allemaal te zien. Tot dan!

Het adres is: Nobelstraat 193, 3512 EM Utrecht

 

Woensdag 13 september – Wissel ALV

Woensdag 13 september zal om 20u de Wissel ALV van de besturen ’22-’23 en ’23-’24 plaatsvinden bij het restaurant Jack Rabbit op ‘t Neude! Hierna is het tijd voor een gezellige borrel en kunnen jullie kennis maken met het nieuwe bestuur! 

Wij hebben er zin in en hopen jullie allemaal te zien. Tot dan!

2022 – 2023

Woensdag 31 mei – Bezoek KNVB

Voetbalfans opgelet!

31 mei 2023 is het zo ver, wij zullen met ELSA Utrecht een bezoek brengen aan de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond. Hier zullen we achter alle juridische aspecten van de voetbal bond komen en leren hoe grootschalig Europees en National recht wordt toegepast op de sportsector. Mega interessant dus!

We worden om 15:00 verwacht op de KNVB campus waarna wel later nog worden rondgeleid in het VAR Centre, en ongeveer rond 16:00 weer klaar zijn. Het adres is: Woudenbergseweg 56 in Zeist.  

Donderdag 4 mei – Algemene Ledenvergadering

Op donderdagavond 4 mei om 20:30uur zal de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering plaatsvinden. Tijdens deze Algemene Ledenvergadering zal het afgelopen half jaar besproken worden onder het achtste bestuur. De bestuursleden gaan in op hun taken, prestaties en huidige zaken. Ook zal de financiële staat van ELSA aan het bod komen en verteld het bestuur meer over het plan van aanpak met betrekking tot het werven van sponsoren en een nieuw bestuur en hoe de promotie verder zal gaan verlopen. 

De ALV zal via Zoom plaatsvinden. Hierbij de link om deel te nemen aan de ALV: https://us04web.zoom.us/j/74614646192pwd=6FZl5eKnUfEYxr76vZCO7qdsuEGjh8. 

Donderdag 6 april – kantoorbezoek Bird&Bird

Samen met ELSA Leiden bezoeken we op 6 april advocatenkantoor Bird & Bird!

Bird & Bird is een Engels advocatenkantoor met vestigingen in Europa, het Midden-Oosten, Azië-Pacific en Noord-Amerika. Het kantoor telt circa 1300 juristen in 22 landen. Hiermee is Bird & Bird een echt internationaal advocatenkantoor.
Tijdens deze middag zullen we veel te weten komen over het kantoor en krijgen we een lezing over een mededingingszaak. We sluiten de dag af met een borrel!

De praktische informatie op een rijtje:
🗓️: donderdag 6 april 2023
🕘: 15:00 – 17:00 uur
📍: Zuid Hollandplein 22, 2596 AW, Den Haag
✍️: aanmelden via https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdSQTRAbs5Pr8By1DZKqzdm5qiPfshoIZdTYQSPxi6vOnOO9A/viewform

Is dit iets voor jou en lijkt het je leuk om het kantoor beter te leren kennen? Geef je dan snel op!

Donderdag 16 maart – bezoek PI Nieuwegein 

Op 16 maart 2023 gaan we met ELSA Utrecht op bezoek bij de PI Nieuwegein!

Ons programma is van 18:00 tot ongeveer 20:30 waarbij we uitleg krijgen wat ze bij PI Nieuwegein doen en wat er zoal voorbij komt. Hierna kriigen we een bezoek in het cellengebouw waardoor je echt een goed gevoel krijgt hoe het er binnen in een PI uitziet. Super interessant voor iedereen met een interesse in het strafrecht!

De deadline voor het inschrijven van dit evenement is 1 maart 2023 om 00:00! Schrijf je hier in: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe54Q9ADH_cmOH0LcUz1EHacxWSKW7lziAooqSKQhgjIZiiNw/viewform?usp=send_form

Donderdag 2 maart – Sollicitatietraining YER

Heb jij altijd al willen weten hoe je een sollicitatiegesprek het beste aanpakt zodat je straks een stap voor hebt op de concurrentie?

Samen met Urios en YER organiseert ELSA Utrecht een sollicitatietraining. De do’s en dont’s worden besproken zodat je helemaal wordt klaargestoomd voor de werkvloer!

Waar: cafe Carèl
Aanmelden via: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc62W1oVyjX4eql1cYuPIWgpApiTK6b1bCC3aiYPPq1H5imrg/viewform

Vrijdag 10 februari – bezoek Raad van State, International Court of Justice en het kantoor Pels Rijcken in Den Haag

Op vrijdag 10 februari zullen we naar Den Haag gaan om de Raad van State, International Court of Justice en het kantoor Pels Rijcken te bezoeken. Tijdens het bezoek aan de Raad van State vertellen ze je meer over de dagelijkse bezigheden van de Raad. Zo krijg je een goede indruk van het werk van de Afdeling bestuursrechtspraak. Hierna hebben we een lunchmoment, waarna we naar de Court of Justice zullen gaan om meer te leren over de werking en organisatie van de rechtbank. Vervolgens, gaan we naar het kantoor van Pels Rijcken. Pels Rijcken is een top 10 advocatenkantoor en onderscheidt zich door toonaangevende cliënten zoals de Staat, provincies en gemeenten. Daarna, sluiten we aan bij de vrijmibo (= vrijdagmiddagborrel😉).
Kortom, een informatieve maar vooral ook heel erg gezellig dag!

Deze uitstap is volledig GRATIS.
Schrijf je hier in: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSelG6U65NtL8JjXWnsR2yMSLokvt5QkBnFeVAYHIYTF_8VxhQ/viewform

Donderdag 16 t/m zaterdag 18 februari – Straatsburg

Van donderdag 16 t/m zaterdag 18 februari reizen we naar het mooie Straatsburg af! We doen dit samen met ELSA Tilburg, Groningen en Nijmegen. In deze 3-daagse excursie bezoeken we het Europese Hof voor de Rechten van de Mens en de Raad van Europa en gaan we de toerist uithangen. Het is een zeer leerzame trip maar ook de uitgelezen kans om nieuwe vriendschappen te vormen, herinneringen te maken en je netwerk uit te breiden.
We zullen er voor 2 nachten en 3 dagen blijven. Deze reis kost €170 voor het hotel (incl. ontbijt) en de busreis.
Wij kijken er alvast heel erg naar uit en we hopen jullie daar te zien! 

SCHRIJF JE HIER IN: https://forms.gle/aht7sRLoi4NmTbAm7

2021 – 2022

Woensdag 9 november – Kroeglezing Danielle Bogaert

Danielle Bogaert is al 13 jaar lang jeugdrechter bij Rechtbank Zeeland-West-Brabant en voormalig Officier van Justitie. Danielle zal een lezing geven over wat haar carrière en haar vak verder inhoudt. Ze houdt zich op dit moment vooral bezig met het jeugdstrafrecht en jeugdcivielrecht. De kroeglezing zal gehouden worden in Café Carèl en is van 19:30 uur tot 21:00 uur.

Woensdag 12 oktober – Constitutieborrel

Ter viering van de installatie van het nieuwe bestuur zal er een Constitutieborrel plaatsvinden vanaf 20:30 uur in ‘t Pandje. Wij heffen als bestuur graag samen met jou het glas op het aankomend bestuursjaar! Zien we je daar?

Woensdag 5 oktober – CV-training YER Utrecht

YER is een internationaal arbeidsbemiddelingsbureau voor vaste en tijdelijke functies gericht op professionals met een Bachelor-, Master- of PhD-titel. YER is uitgegroeid tot een toonaangevend internationaal kantoor voor de invulling van zowel tijdelijke als vaste functies en heeft verschillende kantoren gevestigd in Nederland, België en de Verenigde Staten. Op woensdag 5 oktober zullen zij een CV-training geven aan ELSA Utrecht, aangezien YER als geen ander weet wat werkgevers zoeken in potentiële werknemers en hoe je een CV maakt die er uit springt!

Dinsdag 4 oktober – Ledenborrel

Het collegejaar is al even van start gegaan en het bestuur is inmiddels geïnstalleerd. De eerste ledenborrel staat daarom gepland! De eerste biertjes krijg je van ons!

2021 – 2022

Maandag 8 november – Kroeglezing Stijn Könning 

Afgelopen zomer is de documentaire ‘Moordtieten’ veel in het nieuws geweest. In deze documentaire wordt het dilemma van Dionne Slagter in beeld gebracht. Zij nam borstimplantaten, maar twijfelt om ze te laten verwijderen nadat ze erachter kwam dat de siliconen schadelijk zijn voor je gezondheid. Het aantal verhalen van vrouwen met medische complicaties neemt namelijk toe, veroorzaakt door siliconen borstimplantaten: breast implant ilness. Op 8 november komt Stijn Könning een kroeglezing geven voor Elsa Utrecht over het cosmetische aansprakelijkheidsrecht. Stijn is sinds 2018 werkzaam bij van Benthem & Keulen. Hij is gespecialiseerd in het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht en het gezondheidsrecht. Voordat Stijn de overstap naar de advocatuur heeft gemaakt, heeft hij ruim een jaar als arts op de Intensive Care van een groot ziekenhuis gewerkt.

Dinsdag 19 oktober – Kroeglezing Gert Haverkate

Gert Haverkate komt een kroeglezing geven voor Elsa Utrecht over zijn carrière in het strafrecht.
Gert Haverkate is directeur van het Wetenschappelijk Bureau van het openbaar ministerie. Hij studeerde Nederlands recht in Utrecht en volgde daar en in Amsterdam de raio-opleiding. Na afronding daarvan startte hij als (straf)rechter in de rechtbank ’s-Gravenhage, maar stapte na enkele jaren over naar het openbaar ministerie. Daar bekleedde hij, achtereenvolgens de functies van officier van justitie te ’s-Gravenhage, advocaat-generaal te Amsterdam en plv. hoofdadvocaat-generaal te ’s-Gravenhage.
 

Woensdag 6 oktober – Kantoorbezoek Bruggink & Van der Velden

Een bezoek aan het Utrechtse advocatenkantoor Bruggink & van der Velden! Wij mogen woensdag 6 oktober een kijkje nemen in de keuken van dit kantoor. Bovendien zullen de advocaten van dit kantoor een voorlichting geven over de trajectkeuze die tweedejaars rechten studenten dit jaar zullen moeten gaan maken. Daarnaast zullen de advocaten een lezing geven over het kantoor waar zij werken en hun eigen carrière ervaringen met ons delen. We zullen deze gezellige en interessante middag ook nog eens afsluiten met een borrel. 

Donderdag 16 september – Eerstejaarsborrel

Eerstejaars rechten studenten opgelet!

Het is tijd voor het allereerste evenement van het jaar: de eerstejaarsborrel. Donderdag 16 september in café ‘t Pandje kun je vanaf 20.00 uur kennis komen maken met andere eerstejaars studenten. Zet je snel op aanwezig. Wij hebben er zin in!
 

2020 – 2021

Wednesday 2nd June – Law Around Europe: The Urgenda Case

On behalf of ELSA München, Utrecht and Warszawa we have the pleasure to announce the second meeting from the “Law around Europe – Revolutionary cases from the Netherlands, Germany and Poland” series. During this webinar Martijn Scheltema will discuss the groundbreaking Urgenda case.

At the end of 2019, the Supreme Court ruled that the Dutch State must reduce greenhouse gas emissions by at least 25 percent by the end of 2020 compared to 1990. Martijn Scheltema representedthe Dutch State in the Urgenda-case and will tell us more about the importance and consequences of this ruling for society.

Thursday 20th May – Law Around Europe: Tysiąc v Poland and other cases against – is there a right to abortion

ELSA Warszawa, ELSA Utrecht and ELSA München invite you to join us for the cycle of three meetings under the title “Law around Europe” focusing on revolutionary cases in the Netherlands, Germany and Poland. The first webinar organised by ELSA Warszawa will take place on May 20th at 18:30 CET. The title is “Tysiąc v Poland and other cases against – is there a right to abortion in European Human Rights Law and what does it mean for society and the rule of law?”.

Vrijdag 7 mei – Webinar: Kinderrechten en migratie

Op 7 mei om 16:00 organiseren ELSA Utrecht en de Stichting Kinder & Jongeren Rechtswinkel Utrecht samen een lezing over kinderrechten en migratie. Kinderrecht-jurist bij Defence For Children Martin Vegter zal hier nader ingaan op de inhoud en de afschaffing van het kinderpardon en hoe de rechten van kinderen als vreemdeling in de tijd dat de regeling werd ingevoerd verschillen ten opzichte van de rechten die ze nu hebben. Wil jij meer weten over de rechten van kinderen als vreemdeling?

Maandag 19 april – Training Debatrix

Op 19 april, zal Gijs-Jan Groeneveld van Debatrix een training gaan geven met betrekking tot overtuigend spreken. Bij deze interactieve en kleinschalige training zal geoefend worden met verschillende debatvormen en komen belangrijke onderwerpen aan bod die cruciaal zijn om overtuigend over te komen. Hoe bouw je een goed argument op? Wat maakt jouw betoog overtuigend? Welke ingrediënten heb je nodig om overtuigend te zijn? Wat zijn veelgemaakte fouten?

Dinsdag 6 april – Webinar Bits of Freedom: Politieke Microtargeting

Op 6 april 16:00 komt Nadia Benaissa van Bits of Freedom een lezing geven over politieke microtargeting. Bits of Freedom is een organisatie die opkomt voor twee cruciale grondrechten: het recht op privacy en communicatie. In het licht van afgelopen verkiezingen komt zij vertellen wat voor invloed grote technologiebedrijven hebben op de verkiezingen en hoe er politieke advertenties bij kiezers terecht komen.

Donderdag 25 maart – Webinar Defensity College

Op 25 maart 16:00 komt Christiaan van Ravels ons meer vertellen over zijn ervaring bij Defensity College. Defensity College is het werkstudentprogramma van het Ministerie van Defensie. Door middel van deelname aan dit programma wordt er een verbinding gelegd tussen de Krijgsmacht en jou en word je omgevormd tot militair. Door middel van de diversiteit aan studies binnen het Defensity College wordt er op alle mogelijke manieren een bijdrage geleverd aan een veiligere wereld. Naast opdrachten over je eigen vakgebied krijg je ook algemene opdrachten om hiermee je kennis te verbreden. Door middel van deze kennis wordt er een brug geslagen tussen Defensie en maatschappij.

Woensdag 10 maart – Webinar LGBTQIA+ rights with Boris Dittrich

In this webinar Boris Dittrich will tell us more about the LGBTQIA+ rights in The Netherlands, and compare these to the rights in other European countries, and the rest of the world. Boris Dittrich is a Dutch politician who works for the organisation Human Rights Watch and
actively fights for the rights of the LGBTQIA+ community.

Woensdag 17 februari – Webinar FIOD

Dat de FIOD financiële fraude en belastingfraude opspoort en bestrijdt is algemeen bekend. Maar hoe is het om daar werkzaam te zijn en het van dag tot dag mee te maken? Op 17 februari om 17:00 zal Joy van Huissteeden hier meer over vertellen. Ook zal ze ingaan op de internationale kant van de FIOD en de internationale projecten J5 en FCInet. Hoe het precies zit met de gegevensuitwisseling met Europol zal ook aan bod komen tijdens dit webinar.

Dinsdag 9 febuari – Webinar: Marry de Gaay Fortman

February 9th, leading dutch lawyer and partner at Houthoff Marry de Gaay Fortman will speak about her career and her book ‘Don’t drown a dead duck’. In her book she gives advice on how to make connections in order to be more successful, decisive and innovative.
Marry de Gaay Fortman is partner at Houthoff, an independent top-tier Netherlands-based firm with 300 lawyers.

Dinsdag 19 januari – Sollicitatietraining Bird&Bird

Solliciteren doe je niet elke dag, wat hulp kan dus goed van pas komen. ELSA Utrecht organiseert daarom in samenwerking met Bird&Bird op 19 januari een online sollicitatietraining. Naast het geven van tips over het solliciteren zelf, zullen er ook tips worden gegeven over LinkedIn gebruik. Wil jij meer weten over solliciteren op de Zuidas? En wil je leren hoe je jezelf het best kan presenteren tijdens een sollicitatiegesprek?

Vrijdag 18 december – The ECB and its Digital Euro

Op 18 december 2020 om 14.00uur organiseren ELSA Nijmegen en ELSA Utrecht in samenwerking met de Europese Centrale Bank (ECB) een online lezing over de ECB en de digitale Euro. Gedurende deze lezing zullen sprekers van de ECB toelichten wat de taak en geschiedenis van de Europese Centrale Bank is. Daarnaast zal ook de Digitale Euro besproken en bediscussieerd worden.

Donderdag 10 december – Webinar ‘De Coronaspoedwet’

De coronaspoedwet is de laatste maanden een van de meest besproken onderwerpen geweest. Door deze wet kan het kabinet vergaande maatregelen nemen zonder te leunen op lokale noodverordeningen. Op donderdag 10 december om 16:00 zal hoogleraar staatsrecht Jerfi Uzman ingaan op dit belangrijke onderwerp. De noodzaak van de wet, de wijzigingen die de wet heeft doorstaan en de veranderingen die de wet voor ons allen teweeg brengt zullen hier uitgebreid aan de orde komen. Ben jij benieuwd hoe het allemaal zit met de coronaspoedwet?

Woensdag 25 november – ELSA Day

Op ELSA Day vraagt ELSA extra aandacht voor een maatschappelijk probleem in relatie tot mensenrechten. Dit jaar organiseert ELSA Amsterdam samen met ELSA Utrecht een panel van experts om mee in discussie te gaan over ‘AI en discriminatie.

Donderdag 12 november – Online Trajectkeuze evenement

Op 12 november organiseert ELSA Utrecht samen met Bruggink & Van der Velden een online trajectkeuze voorlichting. Benieuwd naar de verschillen tussen het togatraject en het notarieel traject? Wil je weten of dit kantoor bij je past voor een student-stage? Of twijfel je simpelweg nog over welk traject je wilt gaan doen?
Dan is dit de uitgelezen mogelijkheid om je te oriënteren en je door ervaringsdeskundigen te laten informeren!

Maandag 19 oktober – Webinar ‘Hongkong en de nieuwe veiligheidswet’

Na massale demonstraties in Hongkong werd in juni bekend gemaakt dat de omstreden veiligheidswet toch werd doorgevoerd. Met deze wet komt er een verbod op het streven naar afscheiding, buitenlandse inmenging en staatsondermijnende activiteiten in Hongkong. Ben jij benieuwd wat de huidige stand van zaken in Hongkong is? Geef je dan nu op voor de webinar over Hongkong en de nieuwe veiligheidswet op 19 oktober!

Tijdens de lezing zal Kathleen Ferrier, voormalig Tweede Kamerlid en bijzonder hoogleraar mensenrechten, ons meer vertellen over de huidige situatie. Ferrier heeft zelf vier jaar in Hongkong gewoond en hier gedoceerd.

Dinsdag 22 september – Webinar Ministerie van Buitenlandse Zaken

Zie jij jezelf later ons land vertegenwoordigen bij Buitenlandse Zaken? Benieuwd naar de invloed die de coronacrisis heeft op het gebied van buitenlandse relaties? Of heb je altijd al willen weten hoe het is om voor het ministerie te werken? Geef je dan op voor de webinar over het ministerie van Buitenlandse Zaken op 22 september!