Geschiedenis EN VISIE ELSA
& projecten

GESCHIEDENIS

De European Law Students’ Association (ELSA) is opgericht in 1981 in Wenen. Met wereldwijd 60.000 leden kan ELSA nu ’s werelds grootste onafhankelijke, niet-politieke en non-profit juridische studentenorganisatie genoemd worden. ELSA is actief in 43 landen en ongeveer 260 lokale groepen, van IJsland tot Malta en van Portugal tot Tsjechië. Ook is ELSA inmiddels in verschillende Nederlandse studentensteden gevestigd, zoals in Amsterdam, Leiden en Groningen, met als laatste aanwinst ELSA Utrecht. De kracht van ELSA zit dan ook in het extensieve Europese netwerk.

Het doel van ELSA is bijdragen aan juridisch onderwijs, bevorderen van wederzijds begrip en promoten van sociale verantwoordelijkheid van rechtenstudenten en jonge advocaten. Om dit doel te kunnen bereiken biedt ELSA rechtenstudenten en jonge advocaten de mogelijkheid om andere culturen en rechtssystemen te leren kennen door middel van kritische dialogen en wetenschappelijke samenwerking.Op deze manier probeert ELSA hen aan te moedigen om zich in te zetten voor het welzijn van de maatschappij waar zij een deel van uitmaken.

VISIE

ELSA De vereniging stelt zich ten doel het bevorderen van wederzijds begrip en samenwerking tussen juristen in Europa, alsmede het stimuleren van kennis van andere Europese rechtstelsels. De visie van ELSA is: ‘a just world, in which there is respect for human dignity and cultural diversity’. De grote kracht van ELSA is haar uitgestrekte Europese netwerk. Momenteel is ELSA actief in 44 Europese landen met meer dan 200 lokale groepen. Van IJsland tot Malta. De +60.000 leden vormen samen de grootste juridische vereniging ter wereld. ELSA Utrecht is een van de lokale groepen in Nederland.

ELSA bleef gestaag groeien en had in het begin van de jaren ’90 al meer dan 30 lidstaten en observerende landen. Om zo’n grote organisatie te besturen en te coördineren werd in 1993 een kantoortje in Brussel gehuurd voor het Internationale Bestuur. Al in 1995 bleek dit te klein en verhuisde het bestuur naar het huidige ELSA huis. Ruim twintig jaar na de oprichting zijn er ELSA groepen in meer dan 200 verschillende steden verspreid over 40 landen.

Voor meer informatie: https://elsa.org/

PROJECTEN

Elsa ELSA organiseert naast interessante evenementen van lokale groepen ook evenementen en trainingen waarbij  het  hele netwerk is betrokken. Klik op de links hieronder voor meer informatie over: